Fotogalerie ‘Cursus Geschiedenis – Polen: Rebel en held in Europa’ 2 – 16 februari en 9 – 23 maart 2023

Lezing 1 – Donderdag 2 februari 2023Spreker dhr. Marc Peirs, journalist Polen en correspondent voor VRT, Knack en De Tijd. ‘Polen: Rebel en held in Europa’.

In een eerste lezing geven we met zevenmijlslaarzen een overzicht van de Poolse geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden. Dit is eigenlijk een lezing ‘introductie Polska’. Verwacht u toch al meteen aan verrassende verhalen en verbazende inzichten.

Lezing 2 – Donderdag 16 februari 2023Spreker dhr. Marc Peirs, journalist Polen en correspondent voor VRT, Knack en De Tijd. ‘Polen: Rebel en held in Europa’.

Tijdens de tweede bijeenkomst bekijken we de Poolse geschiedenis van de kroning van Mieszko in 966 tot en met Wereldoorlog 1. Ooit het grootste land dat Europa in heel haar geschiedenis heeft gekend, verdween Polen van de landkaart gedurende 123 jaar door de brutale opdeling door de landhongerige buren.

Lezing 3 – Donderdag 9 maart 2023Spreker dhr. Marc Peirs, journalist Polen en correspondent voor VRT, Knack en De Tijd. ‘Polen: Rebel en held in Europa’.

De derde sessie is gewijd aan de Poolse geschiedenis van de twintigste eeuw, toen Polen de twee grootste politieke demonen over de vloer kreeg: eerst het nazisme, dan het communisme. Een tijd van diepe ellende en droefenis maar ook van veerkracht die aan het eind van de eeuw een triomfantelijke wending neemt.

Lezing 4 – Donderdag 23 maart 2023Spreker dhr. Marc Peirs, journalist Polen en correspondent voor VRT, Knack en De Tijd. ‘Polen: Rebel en held in Europa’.

De vierde en laatste ontmoeting bekijken we het Polen van vandaag. De bittere politieke strijd tussen nationalisten enerzijds en liberalen anderzijds,  de houding tegenover de EU, de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïene, dat alles komt aan bod. Ook geven we hier een inkijkje in de boeiende en bloeiende Poolse cultuur – wist je bijvoorbeeld dat geen enkel ander land ter wereld zoveel Nobelprijswinnaars Literatuur heeft als Polen?

Hartelijk dank voor jullie aanwezigheid tijdens de 4 weken cursus ‘Polen’.